"Banu-i ca o mica roata, ce-nvarteste lumea toata."
Leul greu românesc - istorie şi destin
Banii in Romania au o istorie interesanta. Ei vin din adancul timpurilor antice. Gasim monede inca de pe timpul traco-geto-dacilor. Prin secolul IV i.Hr. au circulat primele monede pe teritoriul tarii noastre in coloniile antice grecesti dintre Dunare si Marea Neagra. Apoi, prin 280 i.Hr. apar monedele dacice si dupa 106 d.Hr sunt introduse monede care circulau in Imperiul Roman si, mai tarziu, dupa caderea Romei (476 ?) au aparut monedele bizantine. Au mai circulat, dupa aceea multe alte monede straine pana la reforma lui Cuza, printre care si dinarii banales in care isi gasesc probabil si originea cuvantului ban.
Mult mai tarziu, prin sec. al IX-lea, istoria banilor in Romania capata un nou sens. Pentru a face ordine in circulatia banilor, aparute in enorm de multe monede straine care circulau in tara, Al. I. Cuza incepe prima reforma monetara si decreteaza leul ca moneda nationala, la 14 aprilie 1867.
Leul romanesc a cunoscut de-a lungul timpului o serie de reforme si s-a infruntat cu foarte multe valute forte de circulatie internationala. El a castigat de multe ori lupta dar a si cazut atat de puternic, ca, uneori, greu a reusit sa-si revina. Destinul face ca acum, leul romanesc, in forma unor noi monede si cupiuri, se avanta in circulatie pe ultimul sau drum in Romania pentru inca 6-7 ani, probabil pana in 2012-2013 cand globalizantul euro se va instala definitiv pe tronul Europei, deci si al Romaniei.
Primele monetarii si banci
Intemeierea Principatelor Moldovei si Valahiei au dus si la infiintarea monetariilor romanesti incercandu-se punerea in ordine a baterii si circulatiei monedelor. Astfel, in Tara Romaneasca, in 1365 a fost batut ducatul de argint de catre Vlaicu Voda. In Moldova, la Suveava au fost batuti grosii si semigrosii, pe timpul lui Petru Musat si al lui ªtefan cel Mare. In Transilvania, in sec. XIV au fost batuti grosii de argint si dinarii banali. In Tara Romaneasca au circulat apoi pana in sec. XVI diverse monede ca fertunul, perperul, ducatul, asprul, banul si florinul. Tot in aceeasi perioada, a circulat in Moldova, zlotul, rubla de argint si grosul.
Dupa incetarea baterii monedelor de catre domnii pamanteni, apar monedele turcesti si, evident este introdusa in circulatie paraua. La sfarsitul sec. XVII, asprii au fost inlocuiti cu talerii olandezi care aveau pe avers un leu si care s-au impus in tarile romane. De la leul de pe acesti taleri provine si numele monedei noastre nationale. De la sfarsitul sec. XVIII pana la jumatatea sec. XIX cursul monedelor straine care circulau a fost reglementat prin Regulamentul Organic. In aceasta perioada, in 1836, dup ce leul s-a impus ca unitate monetara de socoteala avea un curs de 60 de parale. La jumatatea sec. XIX, Cuza, in prima lui incercare, reuseste sa inceapa o reforma monetara pe baza unei monede numita romanat, dupa model francez, cu decima sau banul si centima, ca subdiviziuni. Actiunea nu este acceptata de Poarta Otomana si este demarat un alt proiect monetar continuat de Carol I si, incepand cu aprilie 1867, se voteaza prima lege prin care leul devine moneda nationala si, in 1870 se infiinteaza prima monetarie in care se bate primul leu romanesc.
Odata cu legea prin care leul devine moneda nationala se lanseaza si proiectul pentru infiintarea institutiilor bancare. Acestea nu se transpun in realitate decat in 1890 cand se infiinteaza Banca Nationala Romana.
Timpul XX si banii
In sec. XX soarta banilor cunoaste o istorie intensa. Marile evenimente politice, sociale, economice, schimburile repetate de sisteme politice duc la modificari repetate si esentiale in sistemul monetar romanesc.
Romania cunoaste profunde miscari istorice si, odata cu ele si banul, ca mijloc existential al romanului se schimba permanent. Trecerile de la capitalism la socialism din nou la capitalism, de la monarhie la republica fac ca banii sa cunoasca profunde transformari de valoare, de forma, de continut, de design etc. Banii au circulat si circula atat sub forma de bancnote cat si sub forma de monede. Bancnotele au fost initial din hartie speciala, mai tarziu hartie cu filigran si cu insertie de fibra din bumbac iar acum, din folie speciala de plastic-polimer.
Monedele au fost si sunt din aliaje de metal, aluminiu, bronz, cupru. Fiecare dintre monede sau bancnote au in personalizare atat elementele de valoare cat si un design reprezentativ al epocii in care acestea au circulat sau circula, realizate in tehnici speciale, cu elemente de siguranta si imprimare intagrio - in relief, imagine latenta, elemente de suprapunere, tiparire variabila optic si holograme, cu ferestre transparente sau metamerice.
..............
Ec. Mirabela Rotaru
http://www.socialistul.ro/index.php/educatie/7-educatie/19-leul-greu-romanesc-istorie-si-destin
Comentarii
Trimiteți un comentariu
1. Trebuie sa ai incredere in abilitatile tale si apoi sa fi destul de puternic ca sa le urmezi. - Rosalynn Carter
2. Fă primul pas cu încredere. Nu trebuie să vezi întreaga scară. Pur şi simplu păşeşte. - Martin Luther
3. Încrederea este balamaua uşii spre succes. - Mary O’Hare Dumas
O zi minunata!